Путин: Украинскиот конфликт ќе заврши според условите на Москва

Мировните преговори се засноваат или на победа или на пораз, а Русија има намера да победи, рече претседателот Владимир Путин во петокот, запрашан за конфликтот во Украина.

Коментарите на Путин дојдоа за време на панелот за прашања и одговори на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург (SPIEF).

„Сите преговори се засноваат или на воен пораз или на воена победа. Се разбира, ние ќе победиме“, рече Путин.

Москва е отворена за преговори, повтори Путин, но треба да може да им верува на луѓето од другата страна и да и се понудат услови кои се во нејзин интерес. Мировните разговори не можат да се засноваат на „фантазии“, додаде тој.

Путин, исто така, ја потсети публиката на SPIEF дека украинскиот претседател Володимир Зеленски не може да се смета за претседател на Украина, бидејќи неговиот мандат законски истече минатиот месец. Украинскиот устав е јасен за продолжување на мандатот на парламентот во случај на итни случаи, но не кажува ништо за претседателските мандати. Според тоа, тврдењето на Зеленски за власт е нелегитимно, заклучи Путин, имплицирајќи дека Русија ќе мора да најде некој друг со кој ќе се справи.