Путин за „плановите“ да го нападне НАТО: Дали полуделе?

Идејата дека Москва има некаков план за напад на НАТО е глупав обид да се одржи глобалната хегемонија на Западот со страв, изјави рускиот претседател Владимир Путин.

Путин беше прашан за подготовките на НАТО за одбрана од руска „инвазија“ на состанокот со шефовите на големите меѓународни новински агенции во средата, на маргините на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург (СПИЕФ).

„Видете, некој замислил дека Русија сака да го нападне НАТО. Дали целосно полуделе? Кој ги смисли овие глупости?“, рече Путин.

Рускиот претседател посочи дека „овие глупости“ се во служба на залажување на луѓето дома на Запад, повикувајќи ги да се вооружат и да испратат повеќе оружје во Украина.

Зошто се прави ова, навистина? За да ја задржат сопствената позиција на величина, затоа. Нема ништо во овие страшни приказни, наменети за жителите во Германија и Франција и на други места во Европа“, објасни Путин. „Во Украина, ние само се заштитуваме себеси“.

„Не измислувајте работи и потоа врз основа на нив да формирате мислења за Русија“, додаде тој. „Вие само се повредувате себеси на овој начин“.

За време на седницата, која траеше повеќе од три часа, Путин се осврна на основните причини за руската интервенција во Украина, од државниот удар поддржан од САД во 2014 година до злосторствата на владата во Киев во Донбас и неуспешниот мировен процес во Минск.

Рускиот претседател тврдеше дека САД не вложиле милијарди долари во готовина, оружје, муниција и опрема во Украина затоа што ги сакаат Украинците, туку поради верувањето дека тоа ќе го унапреди американското „величество и глобално лидерство“.

„Никој во САД не се грижи за интересите на Украина“, рече Путин.

Иако Москва нема намера да ја „нападне“ Европа, таа ќе ја разгледа можноста за одмазда против САД и нивните сојузници за тоа што му дадоа на Киев ракети со долг дострел со снабдување на противниците на Западот со слично оружје во „чувствителните“ области, додаде тој.