Работниците во Германија на социјалната мрежа Инстаграм jaвно ги објавуваат своите плати

„Cehalt in Deutschland“ е името на профилот на Инстаграм, ТикТок и Јутјуб на кој работниците објавуваат свои наводни платни листи и откриваат колкави им се платите, саатниците и во која даночна класа се.

На профилот не се прикажуваат имиња на луѓето кои ги објавуваат листите, но се гледаат останатите податоци: основната плата, нето-платата, прекувремената работа, бонусите… Застапени се многу професии, од учители, до деловни советници и друго.

Ова се некои од објавите на каналот, пренесува „Fenix Magazin“

Работник во фабрика за пиво во Баварија, 30 години, даночна класа 1

38-часовна работна недела, сменска работа (понекогаш и во сабота), 4990.09 евра бруто-плата и 3140,21 евра нето примања.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gehaltindeutschland

2471,09 евра основна плата, вклучувајќи прекувремена работа и бонуси, 5997 вкупна бруто-плата и 3750,94 евра нето заработка.

Воспитувач во Баварија, 26 години, даночна класа 1

35 работни часови неделно, 3320,53 евра вкупна бруто-плата и 2177,72 нето заработка.

Инструктор за возење во Баварија, 30 години, даночна класа 1

30-часовна недела, 2822,87 евра вкупна бруто-плата и 1909,31 евра нето-плата.

Судски извршител (државен службеник)

40 часа неделно, без смени, 3445,69 евра вкупна бруто-плата, 2872,86 евра нето (без здравствено осигурување).

Домар, даночна класа 1, полно работно време

2720 евра бруто-плата и 1953,88 евра нето примања.

Медицинска сестра (главна на одделение), 38 години

28,8 часа неделно, 3750,94 евра бруто и 2478,35 евра нето заработка.

Учител (државен службеник), 31 година, даночна класа 1

27-часовна недела, 4474 евра бруто и 3512,95 евра нето плата.

Логопед, 26 години, даночна класа 1

40 часа неделно, 3936,33 евра бруто и 2631,69 евра нето.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gehaltindeutschland

Електричар, даночна класа 3

Работа седум дена, три дена слободни, 6498 евра бруто и 4907,38 евра нето заработка.

Ѕидар, 28 години, даночна класа 4

Без сменско работење, 40 часа неделно, 4150,57 евра вкупна бруто и 2756,81 евра нето приходи.

Инженер, даночна класа 4

35-часовна работна недела, 4150 евра бруто-плата и 2619,18 евра нето-плата.

Полициски инспектор, даночна класа 1

Со надомест за ноќевање и надомест за викенд, 3174,13 евра вкупна бруто и 2944,08 евра нето примања (без здравствено осигурување).

Советник во управа, даночна класа 1

7246,90 евра вкупна бруто-плата и 4778,70 евра нето заработка.

Царински инспектор (сојузен државен инспектор), 26 години, даночна класа 1

41 час неделно, 3215,85 евра бруто и 2713,36 евра нето примања (без здравствено осигурување).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gehaltindeutschland

Не е забрането да се зборува за платата

„За жените би било особено добро кога за платите би се разговарало поотворено. Статистички гледано, тие и натаму заработуваат седум отсто помалку од мажите кои работат полно работно време. Доколку знаеме колку заработува некој кој ја работи истата работа и има ист придонес, секако дека е подобро да преговарате“, вели финансискиот експерт Сусан Алтхоф.

„За разлика од она што многу од луѓето во Германија го мислат, не е законски забрането да се зборува за платата. Многу клаузули за доверливост на договорите се невлијателни“, продолжил Алтхоф.

Работодавецот тоа може да го забрани само доколку може да го оправда легитимниот интерес. Според Законот за транспарентност на пијалаците, работодавците дури се должни да објават колку заработуваат колегите во компаниите. Меѓутоа, вработените тоа треба сами да го бараат: „Поради тоа таа опција ретко се користи“, вели Алтхоф.