Раст на биткоинот за повеќе од 5 проценти во последните 24 часа

Вредноста на Биткоинот се зголеми за 5,17 отсто во понеделникот и го надмина прагот од 50.000 американски долари за прв пат од 2021 година. Најстарата и најкористена криптовалута е поттикната од очекувањата дека американската централна банка (ФЕД) ќе ја намали каматната стапка годинава.

Според CoinDesk, Биткоинот пораснал за повеќе од пет проценти на 50.196 долари во изминатите 24 часа. Ова е највисоката сума од декември 2021 година.

Во понеделникот порасна и етериумот, втората најкористена криптовалута. Истовремено таа зајакна за повеќе од четири отсто и ја надмина цената од 2.600 долари.

Откако доживеа краткотраен пад по лансирањето на спот ETF на 11 јануари, оптимистичкиот пазар на Биткоин, кој започна во јануари 2023 година, влезе во фазата на FOMO, при што цената изби над 50.000 долари за прв пат по повеќе од две години.

Акцијата во изминатите неколку недели забележа забавување на одливите од GBTC, додека значителни приливи продолжија во новите производи. На 8 февруари, Grayscale исфрли само 1.850 биткоини, додека другите девет ETF додадоа скоро 11.000 токени на нивните средства. Потоа, на 9 февруари, Grayscale изгуби 2.252 монети, додека другите девет на ETF додадоа повеќе од 13.000 монети. Во иднина, само 900 ново ископани Биткоини излегуваат на пазарот секој ден (наскоро ќе се намалат на 450 дневно кога ќе се случи двојното намалување на вредноста на Биткоинот во април).

Цената на Биткоинот достигна врв од околу 69.000 долари во ноември 2021 година. Во ноември 2022 следуваше катастрофа сред имплозијата на екосистемот Тера и распаѓањето на крипто берзата FTX како и на нејзиниот основач Сем Банкмен-Фрид, заедно со голем број други експлозии на крипто индустријата.