Ратификувана организацијата на Европските младински олимписки игри Скопје 2025 година

Со едногласна одлука, Генералното Собрание на Европските олимписки комитети, составено од 50 Национални олимписки комитети, ја ратификуваа одлуката градот Скопје да биде домаќин на 18-те летни Европски младински олимписки игри (20-26 јули 2025 година).

Пред да се донесе оваа едногласна одлука, претседателот на МОК, Даниел Димевски и Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска го презентираа планот за организација на игрите во однос на спортските објекти, сместувачките капацитети, транспортот и другите фактори кои ќе имат влијание на успешната организација на игрите.

Годинава од 23 до 29 јули Европските младински олимписки игри се одржаа во Марибор, Словенија.

Првото вакво натпреварување се организираше во Брисел, Белгија, од 12 до 21 јули 1991 година.