Разнесен тунелот на Хамас кој се протегал стотици метри во Израел

Израелските одбранбени сили во саботата објавија дека уништиле три големи тунели на Хамас во областа Кан Јунис во јужниот дел на Газа – вклучително и оној кој навлегол неколку стотини метри во израелска територија – за кој велат дека биле под израелски надзор во последниве години.

Откритието дојде како шок за жителите на пограничните заедници и новинарите, бидејќи ИДФ со години тврди дека ниту еден тунел од Појасот Газа не преминал во Израел од изградбата на израелската подземна гранична бариера, завршена во 2021 година.

Тунелот што поминувал стотици метри во Израел за првпат беше пронајден во 2019 година за време на градежните работи на новата гранична бариера, соопшти ИДФ.

ИДФ соопшти дека преминот што влегол во Израел останал под „таен“ надзор и контрола од неговото откривање.

„Во тунелот беа поставени сензори и експлозиви за да може ИДФ да ги користи доколку е потребно, како дел од специјалната операција против подземната мрежа на терористичката организација Хамас“, соопшти војската.

ИДФ соопшти дека тунелот бил многупати погоден во текот на војната, заедно со други операции за да се направи нефункционален делот што навлегува на израелска територија.

Остатокот од тунелот беше разнесен во последните недели, се вели во саботата.

Според ИДФ, тунелот не бил користен од Хамас за време на нападот на 7 октомври и останал под интензивен надзор за време на војната.

Друг од трите тунели првпат беше откриен пред една деценија, а за време на војната во Газа во 2021 година беше цел на воздушен напад, при што загинаа неколку оперативци на Хамас, соопшти ИДФ.

На почетокот на сегашната војна, истиот тунел беше удрен на неколку локации, со што беше оневозможен да се користи. Според ИДФ, тој бил кренат во воздух во последните неколку недели.

Третиот тунел првпат беше пронајден во 2014 година, а во тоа време премина на израелска територија и подоцна беше уништен. ИДФ соопшти дека Хамас не работел на поправка на тунелот, а во последните недели уште еден дел од подземниот премин, подлабоко во Газа, бил разнесен.

Во јануари, високи израелски одбранбени функционери процениле за Њујорк тајмс дека огромната тунелска мрежа на Хамас во Газа е долга многу повеќе отколку што се веруваше претходно. Се верува дека до тунелите пристапуваат околу 5.700 шахти.

ИДФ соопшти дека Хамас користел повеќе од 6.000 тони бетон и 1.800 тони челик и веројатно инвестирал десетици милиони долари во проектот.

Од започнувањето на копнената офанзива по масакрите на 7 октомври, во кои терористите предводени од Хамас убија околу 1.200 луѓе и земаа 253 заложници, израелските сили работеа на уништување на тунелите, откривајќи се повеќе и повеќе од подземната мрежа.