Речиси 1,3 милиони Французи учествуваа на националниот протест

Речиси 1,3 милиони Французи учествуваа на националниот протест во понеделникот. Ова претставува зголемување од првиот бран штрајкови и маршеви пред две недели. Оценката ја прави МВР, кое нема интерес за зголемување на податоците.

Протестите се против идејата на владата да ја зголеми старосната граница за пензионирање за 2 години. Таа моментално има 62 години. Покрај национални размери, побројна беше и протестот во главниот град. 87.000 маршираа низ улиците на Париз. Претседателот Макрон инсистира на тоа дека е неопходно зголемување на возраста.

А синдикатите кои се главен организатор на протестите се заканија со нови штрајкови и собири. Првите се закажани за 7 февруари.