Магазин

Речиси 50 години по основањето Kraftwerk го освоија првиот Греми

Речиси 50 години по основањето Kraftwerk го освоија првиот Греми

Речиси половина век по основањето, легендарната германската група за електронска музика Kraftwerk го освои во неделата првиот Греми во категоријата најдобрата електронска данс музика за лајв носачот на звукот „3-D The Catalogue“.

Албумот е звучна снимка проследена со документарен филм за низа концерти одржани во големите светски музеи, особено Tate Modern во Лондон или МоМа во Њујорк.

Ниеден член на групата не дојде да ја прими наградата на сцената на „Madison Square Garden“ во Њујорк каде што беше организирано свеченото доделување на Греми оваа година.

Kraftwerk се смета за група втемелувач на електронската музика и којашто од самиот почеток на 1970-те години користеше синтисајзер, вокодоре и уреди од сопствено производство, но и минималистички аранжмани и ритмички јазли неуморно повторување.

Неговите членови појаснуваа дека сакаат да свират музика повеќе како машини, отколку како човекови суштества претставувајќи се на сцената или видео-спотови како роботи. И покрај тоа, нивната музика беше мелодична и оставуваше простор за глас и пеење.

Оваа ревлуционерна музика брзо доживеа вистински комерцијален успех, а албумот „Autobahn“ од 1974 година, се најде меѓу најпродаваните во многу земји, вклучително и САД. Неколку нивни наслови, на пример „Autobahn“, „The Robots“, „The Model“ или „Trans Europe Express“.