Македонија

Регистриран земјотрес со магнитуда 4 на југот од Македонија

Регистриран земјотрес со магнитуда 4 на југот од Македонија

Посилен земјотрес е почувствуван во јужните делови на Македониј, како и во северните делови на соседна Грциј, во понеделник окоу 9,15 минути, објави Европскиот медитерански сезимолошки центар (EMSC – CSEM).

Според Центарот, потресот бил со јачина од степени според Рихтер, а бил почувствуван во Стар Дојран.

Епицентарот на земјотресот е регистриран на 14 километри источно од Стар Дојран, или 148 километри североисточно од Скопје, на грчка територијата, на длабочина од два километра.

Минатата седмица во скопското епицентрално подрачје беа почувствувани неколку потреси со магнитуди меѓу 2 и 2,5 степена по Рихтер.