Рекорден пад на економијата во еврозоната во три месеци поради затворањето

25

Земјите од еврозоната објавија пад на економијата во износ од 12,1 процент во второто тримесечје во однос на првиот, поради затворањата за да се спречи ширењето на коронавирусот.

Поради ограничувањата на движењето на замрзнати деловни активности и активности на потрошувачите, тие предизвикаа рекорден пад на БДП во земјите што го користат еврото како валута. Шпанија, која е тешко погодена од епидемијата на коронавирус, е најтешко погодена од економски аспект, со пад од 18,5 проценти, што најмногу се чувствува во туризмот.

Ова е најголем пад од 1995 година, кога се бележи економската активност на Еврозоната.

Европските влади се обидуваат да ги вратат економиите со големи пакети на финансиска помош на национално ниво и на ниво на Европската унија.

Водачите на ЕУ се договорија за пакет од 750 милијарди евра за обновување на економијата, со цел да им помогнат на земјите од ЕУ да се опорават од рецесијата предизвикана од пандемијата на коронавирус. Националните влади им помагаат на работодавците со поповолни заеми и програми за плати за кризниот период.

Европската централна банка ќе инјектира 1,35 трилиони евра новопечатени пари со купување обврзници, што ќе помогне да се намалат трошоците за позајмување.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.