Ризик од рецесија во Европа до крајот годинава, предупредуваат експертите

Економските експерти се загрижени за ризикот од рецесија во европските земји до крајот на 2024 година, покажуваат резултатите од кварталното истражување на економските експерти (ЕЕС) објавено денеска од Институтот за економски истражувања ИФО од Минхен и Швајцарскиот институт за економска политика.

Во Европа очекувањата се доста хетерогени, при што експертите од Германија, Велика Британија и Холандија предвидуваат дека веројатноста за рецесија во нивните земји е 38 отсто. Во денешниот извештај се посочува дека, подетален поглед на Европа покажува дека согледаната веројатност за рецесија се движи од 8 проценти (за Северна Македонија) до 60 отсто (за Босна и Херцеговина). За Србија веројатноста е од 25 до 30 отсто.

Веројатноста за рецесија во Италија до крајот на годината е 27 отсто, во Франција 23 отсто, во Шпанија 22 отсто.

Гледајќи по региони, експертите од Источна Европа, Јужна Америка, Северна Америка, Северна и Западна Европа покажуваат најголема загриженост поради можна рецесијата.

Според експертите, главни фактори кои можат да влијаат на можна рецесија се геополитичките настани и поскапувањето на енергенсите.

Експертите очекуваат глобален економски раст од 2,4 отсто во 2024 година и негово забрзување до 2,9 отсто во 2025 година и до 3,3 отсто во 2027 година.

Прогнозите се прилично мрачни за повеќето земји од Западна Европа, бидејќи според експертите, скромен раст од 0,6 отсто се очекува во Германија во 2024 година, Велика Британија 0,5 отсто, Австрија 0,9 отсто.