Роамингот се укинува до Божик 2015-та година

Како што се очекуваше, Европскиот парламент денеска го изгласа укинувањето на трошоците за роаминг на потрошувачите најдоцна до Божик 2015-та година.

Станува збор за регулација која што ќе овозможи единствен телекомуникациски пазар без граници, а сотоа сака да се подобри конкурентноста и иновациите во рамки на Европската унија.

Уредбата за тој единствен пазар на телекомуникации денеска е потврдена на седница на Парламентот, откако предлогот иницијално пристигна од Комисијата во септември минатата година. Тогаш посебно се истакна задоцнувањето на ЕУ во однос на Јапонија, Јужна Кореја и САД.