Родителите на Коста Кецмановиќ ќе се соочат со правдата овој месец

Пред Вишиот суд во Белград за 20-ти октомври е закажано прелиминарното рочиште во граѓанската постапка против родителите на момчето-убиец Коста Кецмановиќ, против кои беа поднесени тужби од семејствата на убиените во Основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград.

Страшно злосторство во центарот на Белград, да потсетиме, се случи пред точно пет месеци, на 3 мај.

Тужбата против родителите на тринаесетгодишникот кој го сторил делото ја поднеле 27 обвинители, односно родителите, браќата и сестрите на убиените. Тие во нивните тужби бараат надомест на нематеријална штета за душевната болка што ја претрпеле поради смртта на блиска личност, како и за претрпениот страв.

– Судот само ќе одлучи по тужбата и дури по завршувањето на парничната постапка ќе донесе одлука дали целосно или делумно ќе го прифати семејното барање, или евентуално ќе го одбие, објаснува соговорник на српските медиуми.

Да потсетиме, судот претходно им изрече времена мерка на родителите на момчето-убиец, забрана за отуѓување земјиште, станови во станови во Белград, Ниш и Парачин, како и автомобил, а беше издадена и наредба за блокирање средства на банкарски сметки до висината на надоместокот што е утврден во тужбата.

-Родителите на момчето нема да мора да доаѓаат на секое закажано рочиште, туку само на она каде што судот ќе им нареди на сослушување, објаснува соговорникот.

Инаку, таткото на момчето е под истрага на Вишото јавно обвинителство во Белград поради сомнение дека не го обезбедил соодветно оружјето што неговиот син го извадил од станот и го употребил кобниот ден, како и дека го носел детето во стрелиште и го научил да пука.