Романската владејачка коалиција ги одреди датумите на изборите

Романската владејачка коалиција составена од левичарските социјалдемократи и централнодесничарските либерали се согласи да се одржат претседателски избори на 24 ноември и 8 декември, меѓу кои и парламентарни избори, соопштија во четвртокот.

Двете партии, за кои се очекува да ја продолжат својата коалиција по парламентарните избори на 1 декември, најверојатно ќе предложат различни кандидати за наследник на претседателот во заминување Клаус Јоханис, што ги комплицира преговорите меѓу нив. Јоханис, кој беше на чело на Либералната партија, ќе го заврши својот втор и последен мандат во декември.

Двете партии, кои формираа голема коалиција на крајот од 2021 година, се натпреваруваа на заеднички листи на јунските избори за Европскиот парламент, обезбедувајќи 48,6 отсто од гласовите. Но имаа посебни кандидати на локалните избори одржани истиот ден, на кои социјалдемократите освоија 37,6 отсто од гласовите, а либералите 32,3 отсто.

Крајно десничарската опозициска групација AUR се појави како трета најпопуларна партија, но со поддршка далеку зад онаа на владејачката коалиција.

Новата влада ќе мора да ги удвои напорите за да го намали растечкиот буџетски дефицит на една од најсиромашните членки на ЕУ и НАТО и да ги спроведе реформите потребни за задржување на милијарди евра во фондовите на ЕУ за закрепнување.

Бидејќи овластувањата на претседателот вклучуваат надзор над надворешната политика, новиот претседател ќе игра клучна улога со оглед на посветеноста и вклученоста на Романија како членка на НАТО за континуирана поддршка за соседна Украина во војната со Русија.

Без целосен список на потврдени кандидати, анкетите допрва треба да покажат јасен фаворит.