РСБСП упати препораки за безбедна учебна година

a group of school children with school bags and backpacks go to school, view from the back. Concept back to school, education, September 1, knowledge day.

Децата се нашето најголемо богатство, нашата иднина. Императив на сите нас е да ја зголемиме безбедноста на децата во сообраќајот со што ќе ја заштитиме нашата иднина! Денес започнува новата учебна година, што значи огромен број деца ќе се упатат кон градинките и училиштата. Токму тие – децата кои пешачат или управуваат велосипед, тротинет и сл. се најмалите учесници во сообраќајот и неопходно е да знаат како да сe однесуваат во истиот.
-РСБСП упатува апел до возачите на моторни возила и другите учесници во сообраќајот да бидат особено внимателни во близина на воспитно-образовните установи, а кон децата и нивните родители и/или воспитувачи/ наставници – да ги запознаат и да ги потсетуваат децата на основните правила и прописи во сообраќајот заради осигурување на нивната безбедност во сообраќајот на патиштата.
На децата кои возат велосипед или тротинет им се препорачува да носат заштитен шлем – кацига, да возат со пропишаната брзина и да ги почитуваат сообраќајните правила и другите учесници во сообраќајот, како и да управуваат со исправни и означени велосипеди и тротинети.
На децата кои пешачат РСБСП им препорачува:
• да ја поминуваат улицата само на обележан пешачки премин,
• да не претрчуваат преку улица,
• да ја почитуваат сообраќајната сигнализација т.е. да преминуваат улица само кога свети зеленото светло на пешачкиот семафор,
• особено да бидат внимателни кога се движат во услови на намалена видливост т.е. дожд и магла (по можност да носат светла облека или рефлектирачко елече),
• да не преминуваат помеѓу возила во движење,
• да не користат мобилен телефон или слушалки при преминување на улица,
• да внимаваат кога се движат на паркинзи и слично.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.