Русија ја забрани невладината организација „Транспаренси Интернешнл“

Транспаренси интернешнал со седиште во Германија е означена како закана за уставниот поредок.

Канцеларијата на јавниот обвинител ја прогласи Транспаренси Интернешнл за непожелна во Русија, опишувајќи ја организацијата со седиште во Берлин дека го надминува својот мандат да се меша во внатрешните работи на земјата.

„Утврдено е дека активностите на оваа организација јасно ги надминуваат нејзините декларирани цели и задачи“, се вели во соопштението на канцеларијата.

„Формално дејствувајќи како организација која се бори против корупцијата ширум светот, таа се меша во внатрешните работи на Руската Федерација, што претставува закана за темелите на нејзиниот уставен поредок и безбедност.

Руското поглавје на Транспаренси Интернешнл беше прогласено за странски агент во 2015 година. Одлуката од понеделник значи дека руските државјани може да се соочат со затворска казна доколку работат за организацијата и казни за давање финансиска помош или ширење на нејзините материјали.

Основана во 1993 година од група која вклучуваше поранешни функционери на Светска банка и американски разузнавачки оперативци, Транспаренси е најпозната по својот годишен „Индекс на перцепција на корупцијата“ (ИПК), кој ги рангира земјите според скалата на нивната воочена склоност кон мито. Меѓу своите донатори наведува плејада на западни владини агенции и моќни трустови, вклучително и Фондации Отворено општество, мрежата на контроверзниот бизнисмен и спонзор на неолибералните каузи, Џорџ Сорос.

Организацијата ја повлече акредитацијата на своето поглавје во САД во 2017 година поради „разликите во филозофиите, стратегиите и приоритетите“. ТИ-САД беше широко критикуван дека е фронт на мултинационалните корпорации, давајќи ја наградата за интегритет на тогашната американска државна секретарка Хилари Клинтон во 2012 година и блокирајќи ги повиците да му се помогне на свиркачот на НСА Едвард Сноуден во 2013 година.

Транспаренси Интернешнл Бразил моментално е под истрага за наводен дослух со обвинителите во скандалот „Перење автомобили“, кој беше искористен за да се осуди поранешниот претседател Луис Инасио Лула да Силва за лажни обвиненија за корупција. Убедувањето на Да Силва подоцна беше отфрлено и тој победи на изборите во 2022 година.