Русија го цени принципиелниот став на Абхазија за украинската криза

Русија го цени принципиелниот став на Абхазија за потеклото на украинската криза, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во пресрет на неговиот состанок со министерот за надворешни работи на Република Абхазија, Инал Арџинба во вторникот.

„Се надевам дека денеска ќе разговараме за меѓународната ситуација. Ја цениме вашата принципиелна позиција за прашања поврзани со причините за кризата во Украина“, рече рускиот висок дипломат, додавајќи дека Москва ќе продолжи да го поддржува проширувањето на меѓународните односи на Цхинвал.

„Во март 2022 година, Абхазија и народните републики Доњецк и Луганск се признаа меѓусебно. Ние овде ќе ве поддржуваме на секој начин“, продолжи Лавров.

Тој исто така рече дека Москва со нетрпение очекува да ја прими Лаша Ашуба, новиот претседател на Народното собрание на Абхазија, во блиска иднина.

„Сето ова е поврзано со нашата континуирана соработка во економската и туристичката област. Среќни сме што туристичкиот сообраќај продолжува да се зголемува и што помага во развојот на Абхазија и проширување на нашите односи“, продолжи Лавров.