Русија обвинета за воени злосторства во Украина

Откако ја суспендираше Москва, Советот за човекови права на ОН испрати комитет во Киев за да ги истражи наводните злосторства

Украина повика на специјален трибунал да му суди на руското воено и цивилно раководство во петокот, по извештајот на Комисијата на ОН која ја обвини Москва за воени злосторства.

„Независната меѓународна истражна комисија за Украина“ беше испратена од Советот за човекови права на ОН откако го суспендираше членството на Русија, и додека тесно соработуваше со владата во Киев, немаше контакт со Москва, пишува РТ.

Тричлената комисија беше предводена од Ерик Мозе, норвешки правник кој претходно служеше во Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) и претседаваше со Меѓународниот кривичен трибунал за Руанда.

Мозе му рече на Советот дека комисијата посетила „27 градови и населби“, извршила увид во „уништени места, гробници, места на притвор и тортура“ и „испрашувала повеќе од 150 жртви и сведоци“.

По состаноците со украинската влада, „меѓународните организации, граѓанското општество и другите релевантни чинители“, се заклучи дека „Руската Федерација во Украина  извршила воени злосторства“, се вели во записникот од состанокот на Советот.

Мозе обвини некои руски војници за „злосторства на сексуално и родово насилство“ и рече дека сведоците што ги интервјуирале „дале извештаи за малтретирање и тортура извршени за време на незаконско затворање“.

Иако „обидите за вклучување во конструктивен дијалог со властите на Руската Федерација, за жал, досега не беа успешни“, Мозе ја опиша соработката со украинските власти како „многу задоволителна“, додека колегата член на комисијата Пабло де Грајф ја нарече „неопходна“. Де Грајф е колумбиски правник кој моментално ја води Програмата за транзициска правда во Центарот за човекови права и глобална правда на Правниот факултет на Универзитетот во Њујорк.

Извештајот на Комисијата, исто така, ги осудува наводните руски „напади со касетна муниција или ракетни системи со повеќекратно лансирање и воздушни напади во населени области“. Украинското гранатирање на цивили во Донбас, често со употреба на касетна муниција и нагазни мини, остана неспомнато.

Иако не ги квантифицираше наводните случаи на руски воени злосторства, Мозе спомена само „два инциденти на малтретирање на војниците на Руската Федерација од страна на украинските сили“ и ги опиша како „малку на број“.

На состанокот немаше претставник на Русија, бидејќи тој беше суспендиран од Советот за човекови права во април, на инсистирање на САД. Претставникот на Украина, сепак, се повика на извештајот на комисијата да повика на Специјален трибунал кој ќе има јурисдикција за „агресија против Украина“ и ќе го гони високото политичко и воено раководство на Русија.

Москва демантираше дека нејзината војска била соучесник во какви било злосторства и достави докази до ОН за Киев, кои редовно ги таргетираат и мачат цивилите, пишува РТ.