Русија продаде дел од „Газпром“за три милијарди долари на непознат купувач

Рускиот енергетски гигант „Газпром“ соoпшти дека заработил речиси три милијади долари од продажбата на 3,6 отсто од сопственичкиот удел на купувач чиј идентите не се кажува.

Светските агеници пренесуваат дека акциите се продадени преку филијалата на „Газпром“, со попуст од 11 отсто во однос на цената на затворањето на берзата.

Уделот од 3,6 отсто го сочинуваат трезорските акции кои се продадени по цена од 220,76 рубљи по акција, што значи дека компанијата со продажбата остварила приход од 187,7 милиајрди рубљи, односно 2,95 милиајрди долари.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.