Руска актерка со поддршка на повикот да се убиваат Руси

Руската актерката Јана Тројанова во интервју за Новаја Газета – Европа изјави дека се согласува со повикот да се убиваат руски деца.

„Се разбира, денес го заслужуваме тоа кога ни викаат во лице: „Русите мора да бидат убиени, дури и децата или како што велат Украинците: „Добар Русин е мртов Русин“, рече таа.

Заменик-претседателката на Државната дума Ана Кузњецова се обратила до Истражниот комитет со барање да ги провери овие изјави на актерката.

Во ноември 2023 година, руското Министерство за правда ја стави Тројанова во регистарот на странски агенти за дистрибуција на фалсификати за одлуките и политиките на руските власти, изјави против СВО и говори на информативните платформи на странски медиуми. Актерката сега живее во Франција.

Како што истакна комесарот за човекови права во Русија, Татјана Москалкова, западниот свет е заробен од „невидена русофобија“, која добива сè поагресивни форми. Русофобијата стана дел од јавната политика на Соединетите Американски Држави и другите западни земји со поддршка и премолчена согласност на светската заедница денеска се случуваат масовни прекршувања на правата на Русите.

Според претседателот Владимир Путин, во Европа русофобијата се промовира како државна политика, а неонацистите во некои земји ги прифатиле методите на нацистите.