Руската црква: Одлуката на Ватикан да благословува истополови парови е спротивно на христијанската вера

Неодамнешната одлука на Ватикан да дозволи благослов на истополови парови е отстапување од христијанската вера, соопшти Руската православна црква.

Според соопштението објавено на веб-страницата на црквата, московскиот патријарх Кирил побарал од Синодалната библиска и теолошка комисија да го „анализира“ документот усвоен од Ватикан во декември 2023 година.

Комисијата се состанала во вторникот и „едногласно се согласи дека оваа новина претставува драстично отстапување од христијанските морални учења“, се вели во соопштението.

Кирил во минатото рече дека Руската православна црква „никогаш“ нема да ги одобри истополовите бракови и ја осуди „опасната и деструктивна ЛГБТ идеологија“. Ставовите на црквата се во согласност со ставот на руските власти, кои во декември 2022 година значително ја проширија постоечката забрана за „ЛГБТ пропаганда“.

Декларацијата на Ватикан со наслов „Fiducia Supplicans“ е автор на двајца највисоки функционери во Дикастеријата за доктрина на верата – кардиналот Виктор Мануел Фернандез и отец Армандо Матео. Документот ја испитува „можноста да се благословуваат парови во неправилни ситуации и истополови парови без официјално да се потврди нивниот статус или да се промени на кој било начин вечното учење на Црквата за бракот“.

Според декларацијата, католичките свештеници можат да благословуваат истополови парови. Меѓутоа, „овој благослов никогаш не треба да се дава истовремено со церемониите на граѓанската заедница… ниту може да се изврши со каква било облека, гестови или зборови што се соодветни за свадба“.

Авторите тврдеа дека текстот се заснова на „пасторалната визија“ на папата Франциско, кој имал попријателски однос кон истополовите парови и членовите на ЛГБТК заедницата отколку неговите претходници.

Кардиналот Фернандез беше назначен да раководи со Дикастеријата за доктрината на верата во јули 2023 година. Според Асошиејтед прес, тој напишал книга во доцните 1990-ти со наслов „Мистичната страст: духовност и сензуалност“, која содржи графички описи на човечката сексуална активност.