Руската православна црква предлага прекин на благослови за оружја за масовно уништување

39

Руската православна црква предложи да се запре практиката на свештениците да благословуваат оружје за масовно уништување, иако попрскувањето со света вода на авиони и бродови се уште се смета за соодветно.

Црквата објави нацрт-документ во кој е опишана неговата улога во благословувањето на православните христијани кои „ја бранат Татковината“ и „ја исполнуваат својата воена обврска“ со покана до корисниците на интернет да разговараат за предлогот онлајн.

Русите честопати бараат од свештениците да благословат нешто – од нови автомобили и станови до вселенското летало Сојуз, со верба дека гестот дава божествена заштита.

По распадот на Советскиот Сојуз, свештениците, исто така, започнаа да благословуваат војници, авиони и бродови и секаков вид оружје, од калашникови до балистички ракети Искандер.

Сепак, документот РПЦ предлага „да се отстрани од свештеничката практика“ благословот на кој било вид оружје  што може да доведе до неопределен број смртни случаи, вклучувајќи оружје за масовно уништување.

Во исто време, останува „соодветно“ да се „благослови транспортот што го користат војниците на копно, вода и во воздух“, се вели во нацрт-документот.

Руската војска воспостави поблиски врски со РПЦ откако министер за одбрана е Сергеј Шогу, кој исто така  надгледуваше изградба на катедрала за руските сили надвор од Москва.

Таа треба да се открие на 9 мај – 75 години по победата на Советскиот Сојуз над нацистичка Германија.

Од 2010 година, во војската се воведени свештеници вклучително и „летечки“ оддел што може да располага со подвижни параклиси.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.