Руски хакери украле 12 милијарди лозинки

74

Група руски хакери украле, како што се проценува, 1,2 милијарди интернет лозинки, од кои некои им припаѓаат на значајни американски компании, но и други фирми ширум светот, пишува весникот „Њујорк тајмс“.

Доверливите имиња на корисниците и лозинките, според податоците на компанијата „Холд секјурити“, се украдени од околу 420.000 интернет страници, со што на хакерите им станале достапни 500 милиони електронски пошти.

Групата хакери веројатно е составена од околу 10 лица на возраст од 20 години. Нивната работа е концентрирана во јужниот дел на централна Русија, а се претпоставува дека и нивните компјутерски сервери се наоѓаат во Русија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.