САД ја разочараа Украина: Наместо во Киев, моќно оружје е испратено во Израел

An Israeli army transports a 155mm artillery shell near a self-propelled howitzer deployed at a position near the border with Lebanon in the upper Galilee region of northern Israel on October 18, 2023. Israeli troops killed four militants attempting to infiltrate from Lebanon, the army said on October 17, as tensions run high along the border between the two countries. (Photo by Jalaa MAREY / AFP)

Со одлуката да испратат десетици илјади артилериски гранати од 155 мм во Израел, Американците крајно ги разочараа Украинците, за кои првично беа наменети.

Пресвртот се должеше на терористичкиот напад на Хамас на 7 октомври, но и на фактот што израелските одбранбени сили (ИДФ) и израелското Министерство за одбрана им рекоа на американските сојузници дека итно им требаат артилериски гранати за да се подготват за копнена инвазија на Газа и потенцијален поширок конфликт, пишува Axios.

Иако американските власти тврдат дека пренасочувањето на гранати наменети за Украина нема да има моментално влијание врз Украина, Киев не мисли така. Затоа што рускиот претседател Владимир Путин го сакаше токму тоа – да го префрли фокусот во секоја смисла од Украина.

Исто така, во моментов не е можно да се процени евентуалната ескалација на војната долж израелско-либанската граница, но и пошироко, бидејќи ниту Сирија ниту Иран мирно не набљудуваат што се случува. Така што тоа може да влијае на снабдувањето со американско оружје и залихи за Украина.

Затоа што Американците во текот на оваа година испраќаат во Украина муниција артилериска граната од 155 милиметри, која според претходен договор се чува во Израел. Истовремено, до 7 октомври Израелците немаа потреба од дополнително оружје.

Исто така, потребно е да се има предвид дека според договорот меѓу двете земји, Израел може да ја употреби муницијата доколку дојде до воено сценарио. И тоа во краток рок, со американско одобрување.