САД бара Турција да се ослободи од С-400

Турција треба да се „ослободи“ од рускиот ракетен одбранбен систем С-400 што го купи, изјави висок функционер на американскиот Стејт департмент.

Тој рече дека воведување американски сили против Турција поради таа набавка сè уште постои како можност.

– Можат да изберат дали ќе продолжат со тоа или ќе се ослободат од С-400, рече тој.

По одлуката на Турција да набави руско оружје, односите меѓу Анкара и Вашингтон се затегнаа, а САД тврдат дека набавката претставува закана за одбранбените способности на НАТО.