САД и Велика Британија воведоа дополнителни санкции за претставници на Хамас

Соединетите држави и Обединетото Кралство објавија четврта рунда санкции насочени кон поединци во Турција и други локации поврзани со палестинската милитантна група Хамас.

Санкциите, наметнати од американското Министерство за финансии, се фокусираат на осум лица вклучени во овековечување на агендата на Хамас преку застапување на интересите на групата во странство и управување со нејзините финансии.

Според соопштението на американското Министерство за финансии, Брајан Нелсон вели дека Хамас продолжува да се потпира на добро поставени функционери и филијали кои искористуваат навидум попустливи јурисдикции за да насочуваат кампањи за собирање средства и да ги канализираат незаконските приходи за поддршка на активностите во Газа.

Нелсон, потсекретар на Министерството за финансии за тероризам и финансиско разузнавање, ја истакна важноста од таргетирање на овие мрежи кои го поддржуваат Хамас.

Меѓу поединците цел на санкциите, неколку се со седиште во Турција, вклучувајќи го и Харун Мансур Јакуб Насер Ал-Дин, идентификуван како еден од клучните финансиски оперативци на Хамас.

Ал-Дин е вмешан во мрежа одговорна за трансфер на средства од Турција и Газа до командниот центар на Хамас во градот Хеброн на Западниот Брег. Министерството за финансии тврди дека тој имал улога во субвенционирањето на активностите на Хамас за да ги поттикне немирите на Западниот Брег.