САД можат формално да го одобрат транспортот и осигурувањето на извозот на руски житарки и ѓубрива

САД се подготвени на транспортерите и на осигурителните компании да им издадат писмени дозволи за да се олесни извозот на руските житарки и вештачки ѓубрива, изјави во американската амбасадорка при Обединетите нации, Линда Томас-Гринфилд.

Русија, по Украина, е вториот најголем светски производител на житарки, не може да го извезува своето производство и вештачкото ѓубриво што е неопходно за земјоделското производство во многу земји во светот, поради западните санкции воведени за финансискиот и логистичкиот сектор.

Руските житарки и вештачките земјоделски ѓубрива не се опфатени со американските санкции, истакна Томас-Гринфилд, но „компаниите се благо нервозни и подготвени сме да им издадеме писмени потврди, доколку тоа ќе помогне да бидат охрабрени“.

Портпаролот на генералниот секретар на ОН, Стефан Дужарик, одвоени во вторникот изјави дека челничката на UNCTAD, Ребека Гринспан во Москва имала „конструктивна дискусија“ со првиот потпретседател на руската влада, Андреј Белоусов, за создавање услови за непречен извоз на руските житарки и вештачки ѓубрива.

Гринспан сега во Вашингтон разговара за истиот проблем, „со клучната цел решавање на сѐ поизразената глобална прехранбена несигурност“, рече Дужарик.

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, во мај ги посети Москва и Киев и паралелно се обидува да посредува во составувањето на, како што тој го нарекува, „пакет аранжманот“ за продолжување на украинскиот извоз за храна и рускиот извоз на храна и ѓубрива.

Војната во Украина и западните санкции против Русија го поттикнаа остриот раст на цените на житарките, маслата за јадење, горивата и вештачките ѓубрива во земјоделството предизвикувајќи глобална прехранбена криза.

Русија и Украина произведуваат речиси третина од пченицата во светото, Русија е клучниот извозник на ѓубрива, а Украина е водечки извозник на пченка и сончогледово масло.

Од почетокот на руската воена операција на 24-ти февруари, Украина не ги извезува житарките преку пристаништата во Црното Море и повеќе од 20 милиони тони житарки во моментов се заглавени во силосите. Русија вели дека нејзиниот извоз на ѓубрива и житарки го нарушиле санкциите.