Свет

САД: Не сме виновни за порастот на насилството во Ирак

САД: Не сме виновни за порастот на насилството во Ирак
САД: Русија нема моќ да ја злоупотреби грчката криза

Белата куќа ги отфрли обввиненијата, дека САД со повлекувањето на своите воиници од Ирак предизвикаа пораст на меѓуверското насилство во таа земја.

Портпаролот на Белата куќа, Џеј Карни изјави дека имало насилство и кога во Ирак имало 150 илјади американски војници.

Тој наведе дека претседателот на САД Барак Обама смета дека не е потребно присуството на американски трупи во Фалуџа и дека оние кои ја критикуваат политиката на американската администрација и мислат поразлично треба да кажат.

Зголемувањето на насилството во Ирак предизвика загриженост во САД дека Ал Каеда има се посилно упориште во таа земја, со што се обидува од бунтовниците спрема ирачкиот режим да ја преземе контролата над делови од територијата.

Ками изјави дека САД можат да помогнат, но дека Ирак мора сам да го реши насилството и неопходно е ирачките власти сами да управуваат со решавање на конфликтот.