САД се против планот за рефрми на СЗО

САД, најголемиот донатор на Светската здравствена организација (СЗО), се спротивставуваат на предлозите организацијата да се направи понезависна.

Предлогот претходно направен од Работната група на СЗО за одржливо финансирање ги повикува земјите-членки постепено да ги зголемуваат задолжителните донации до 2024 година, така што нивните пари ќе сочинуваат половина од буџетот на организацијата, наспроти сегашните 20 проценти. Планот е дел од поширокиот реформски процес поттикнат од пандемијата СОВИД-19, која укажа на ограничувањата во способноста на СЗО да реагира на кризи порано.

Поддржувачите на реформата велат дека сегашното потпирање на доброволно финансирање од земјите-членки и добротворни организации, како што е Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, ја принудува СЗО да се фокусира на приоритетите поставени од финансиерите и да ги ограничува критиките од членовите.

Сепак, САД се противат на реформата, изразувајќи загриженост за способноста на СЗО да се соочи со идните закани, вклучително и заканите од Кина, изјавија официјални лица вклучени во преговорите. Вашингтон се залага за создавање на специјален фонд директно контролиран од донатори, кој би финансирал превенција и контрола на вонредни здравствени состојби.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.