Само за ќерката на Димитров државата има за студии во Холандија

251

Владимир Барлаковски на својот Фејсбук профил сподели статус во кои пишува дека бил одбиен за добивање на стипендија од државата за студирање на Универзитетот Утрехт во Холандија.

 

-Влада на Република Северна Македонија Министерство за образование и наука Zoran Zaev Arbër Ademi Petar Atanasov

Ја имав среќата ( а и вложив многу труд) да бидам примен на Универзитетот Утрехт во Холандија, кој е најдобриот универзитет во Холандија, а според Шангајската листа e 51-ви во светот. Поради тоа што школарината изнесува огромен износ на пари, износ кој јас и моето семејство не можеме да си го дозволиме, решив да аплицирам на државната стипендија која е понудена од Министерството за образование и наука. Имено, се работи за конкурс за доделување стипендии за академски студии од втор циклус во странство за академската 2019/2020 година.

Целта на оваа стипендија е државата да ми ја покрие и школарината како и да ми овозможи средства за егзистенција, а во спротивно јас по завршување на моите студии да треба да се вратам и да работам во некои од државните органи. И, немам проблем со тоа – државата мене ми дава услуга, јас и враќам услуга – придонесувам со своето знаење стекнато на овој универзитет.

МЕЃУТОА, денес добив одговор дека комисијата донела НЕГАТИВНА одлука за мојата апликација и покрај тоа што ги исполнувам сите услови. Значи, просек над 8,5; да бидам примен на универзитет кој е во први 100 во светот а на смер меѓународно јавно право, да имам доказ за активно познавање на англиски (ТОЕФЛ сертификат), да не сум корисник на други стипендии и да сум државјанин на оваа држава.

Одговорот кој што го добив е дека комисијата одлучила негативно (и покрај тоа што ги исполнувам сите услови?!) поради тоа што имам освоено 180 кредити на моите тригодишни студии а мастерот за кој аплицирам е едногодишен со 60 кредити, па оттука ќе имало проблем со нострифицирање на мојата диплома и звање. За последниот проблем поднесов документ во кој факултетот на кој што студирам (Правен Факултет Јустинијан Први) потврдува дека јас сум запишан на 1 година мастер студии на тој факултет и дека со завршување на моите предвидени предмети, најдоцна до јунска сесија – ќе ги освојам сите кредити. Меѓутоа за неписмената и необразована комисија ова не е доволно!!!

Преку глава ми е од се и ми се повраќа од глупава држава, без разлика кој е на власт. Се додека убивате млади амбициозни студенти кои сакаат да го зголемат своето знаење на престижни факултети, а ми трошите пари и си ги пикате преку врски сопствените деца, никогаш нема да излеземе од оваа никаква состојба во која се наоѓа државата.

И, секако ќе ги употребам сите правни лекови кои ми се на располагање против одлуката на оваа нестручна и очигледно правно-необразована комисија.

ЗАСРАМЕТЕ СЕ!, стои во неговиот пост на Фејсбук.

Инаку на истиот Универзитет минатата година ќерката на министерот за надворешни работи Никола Димитров доби стипендија од државата во висина од 400 илјади долари.

Владата ја почести ќерката на министерот Димитров со 40.000 долари стипендија?!

На итна седница на штотуку формирана комисија во Минситерството за образование било одлучено Јана Димитрова, ќерка на министерот за надворешни работи Никола Димитров, да добие стипендија од 40.000 долари за додипломски студии во Холандија, открива Магазин.

Порталот дознава дека на 4 август 2017 година, само два дена пред распишувањето на локалните избори, министерка за образование Рената Дескоска, со решение број 14-9573/1 формирала комисија за доделување на стипендии за додипломски студии во странство. Веднаш, истиот ден (петок) комисијата се состанала и итно одлучила по барањето на Јана Димитрова да ѝ биде доделена државна стипендија за студии во Холандија, на Универзитетот во Утрехт.

Министерството за образование и министерот Димитров треба да одговорат дали исплатата на овие 40.000 долари или други средства поврзани со студиите на ќерката на министерот за надворешни работи биле исплатени на или во име на Јана Димитрова додека траела забраната за исплата? За буџетски исплати во овој забранет рок, за потсетување, кривично се одговара.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.