Сараќини: Обезбедени 220.000 евра за обука на туристичките работници

Министерот за економија Ваљон Сараќини, денеска, со првата работилница за проектот „Поттикнување на одржливи врски и развој на кластери во туристичката индустрија во Македонија“,го означи стартот на проектот за обуки и тренинзи и изнаоѓање на поврзаноста помеѓу туризмот и останатите индустриски гранки, во организација на Секторот за туризам и угостителство при Министерството за економија и Организацијата за индустриски развој на Обединетите нации (УНИДО).

На работилницата  проектниот тим, предводен од координаторот на УНИДО проектот Аднан Сариќ, го претстави проектниот пристап, планот за имплементација на проектот и деталите околу идните активности, со цел  подобрување на конкурентноста и подобрување на пристапот до пазарот на кластерите во туристичкиот сектор во Македонија.

„Станува забор за проект кој е прв и единствен од ваков вид во државата, кој е обезбеден преку Словенечкиот билатерален проект за техничка помош од каде се одобрени 220.000 евра за период од 2 години, средства кои ќе ги менаџира УНИДО организацијата”, потенцираше Сараќини.

Овој проект претставува одговор на потребата на туристичкото стопанство да добие сознанија за подобрување на туристичката понуда во државата, а главниот фокус ќе биде ставен на подобрување на услугите на туристичките работници преку обуки и тренинзи.

„Обуки ќе има и за вработените во државната администрација, кои се одговорни за развојот на туризмот, како што се Секторот за туризам во Министерството за економија, како и Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот”, информираше Сараќини додавајќи дека обуки се планирани и за вработените во локалните самоуправи, чии општини имаат капацитет за развој на туризмот, како и за туристичките стопанственици, кои се најдиректно инволвирани во работењето на туристичкиот сектор.

„Преку паралелно работење на трите најважни елементи поврзувањето, човечкиот капитал и туристичките производи на пазарот, очекуваме подобрување на пристапот на пазарот на туристичките кластери, нивно поврзување на ниво на држава, но и со сличните кластери во регионот, зајакнување на врската на туристичката со другите индустрии во државата, а со тоа и забрзан развој на туризмот и развој на економијата”, истакна Лела Крстевска, претседател на Туристичката комора на Македонија, додавајќи дека целта е да се зголеми квалитетот на туристичката понудата, но и да се прошири понудата во секторот туризам преку спа центри, велнес центри, руарален туризам и итн.

„Проектот што ќе го спровдуваме во текот на следните две години има за цел да ја подобри   конкурентноста и да го подобри пристапот до пазарот на кластерите во туристичкиот сектор во Република Македонија, а УНИДО во реализирање на овој проект кој што од денеска и официјално започнува, ќе соработува со сите релевантни институции со цел зајакнување на нивниот капацитет преку овие обуки за туристички работници“, информираше Аднан Сариќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.