СБ: Економскиот раст ширум Европа ќе продолжи да јакне

83

Во најновиот редовен извештај Светската банка (СБ) проценува дека економскиот раст ширум Европа ќе продолжи да јакне, па по стагнацијата во 2013. и растот од 1,3 отсто во 2014., економијата на ЕУ во оваа година ќе порасне за 1,8 отсто, а во наредната за 2 отсто.

Притоа државите од централни и источна Европа ќе продолжат да растат над европскиот просек, по стапка од над 2,4 отсто во 2015 година, и тоа врз основа на силната лична побарувачка, постепено враќање на инвестициите и продолжување на растот на извозот.

СБ додава дека економскиот раст во 2014. особено бил изразен во Германија, Унгарија, Ирска, Полска и Велика Британија, а јужноевропските држави започнале конечно да закрепнуваат по значајното финансиско и економско реструктуирање и покрај растечката загриженост поради финансиските проблеми на Грција и општата слаба глобална трговија.

„Извозот беше главен придвижувач на растот во многу земји на централна и источна Европа, како Полска, Бугарија и Романија“, рече Мамта Мурти, директор на Светската банка за централна Ервопа и балтичките држави.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.