СДСМ демонстрира посветеност во културниот сектор со зголемување на платите од 43 отсто

СДСМ ја повтори посветеноста на културниот сектор, нагласувајќи ги нивните континуирани напори за поддршка на уметниците и вреднување на трудот на културните работници. Според последните соопштенија од партијата, платите во културниот сектор бележат значителен пораст од 43 отсто од почетокот на 2021 година.

Овие покачувања на платите се спроведуваа во неколку фази. Во 2021 година, платите беа зголемени за 1,65%, проследено со значителен пораст од 19,55% во 2022 година. Во март 2023 година, платите доживеаја уште едно зголемување од 12,55%. Почнувајќи од септемврискиот циклус на плати, сите вработени во културниот сектор ќе добијат дополнително зголемување од 10%, со што дополнително ќе се препознае нивната посветеност и талент.

Ова покачување на платите од 10% е резултат на потпишувањето на Општиот колективен договор за плати во јавниот сектор. Овој договор гарантира континуиран раст на платите, независно од волјата или желбата на која било политичка партија, обезбедувајќи стабилна и просперитетна иднина за културните работници.

СДСМ продолжува со инвестициите во подобрување на условите за работа и подобрување на квалитетот на животот на вработените во културниот сектор. Тие имаат за цел да ги подигнат стандардите на културниот сектор, препознавајќи го неговото значење како витален столб на општеството.