Се зголемува контингентот на НАТО во Косово

Силите на НАТО на Косово (КФОР) го засилуваат својот контингент. Напролет во регионот ќе пристигнат дополнителни сили од Германија, а бројот на германски војници ќе се зголеми од 80 на 300.

Претходно, на Косово пристигна баталјон од италијанските сили на КФОР, составен од оперативните резервни сили на НАТО.

Во моментов на Косово и Метохија веќе има околу пет илјади војници на НАТО. Во текот на изминатата година, бројот на „мировници“ се зголеми за илјада лица, а засилувања пристигнаа од Велика Британија, Бугарија, Хрватска и Романија.

Оваа година, покрај Германија, план за зголемување на бројот на своите војници во регионот имаат и од Албанија, Македонија и САД.