Седум поранешни припадници на војската на босанските Срби обвинети за геноцид

Обвинителството на Босна и Херцеговина поднесе обвинение против седум поранешни припадници на војската на босанските Срби, обвинувајќи ги за учество во геноцидот врз Бошњаците во источна Босна во 1995 година.

Како што се наведува во соопштението на обвинителството објавено во средата, обвинети се Ратко Вујовиќ на 56 години, Љубомир Влачиќ (66), Витомир Пепиќ (70), Милован Огњеновиќ (71), Горан Вишковиќ (69), Жељко Дупљанин (48) и Властимир Голијанин (49).

За време на војната во Босна и Херцеговина, сите тие наводно биле припадници на таканаречената воена полиција на Дринскиот корпус на војската на босанските Срби, а таа единица била директно вклучена во нападот на Сребреница и во прогонот и масовните убиства на приведените Бошњаци.

Во областа Шековиќи и Власеница, тие заробиле поголема група Бошњаци кои се обиделе да се пробијат од Сребреница до територијата под контрола на бошњачката Армија на БиХ, откако енклавата под заштита на Обединетите нации чии сили се повлекоа од таму беше заземена од војската на босанските Срби.

Откако биле приведени во логорот Сушица кај Власеница, затворениците биле однесени на три различни локации и таму пукале, а според обвинението, на овој начин биле убиени најмалку 65 лица, чии останки биле пронајдени и ексхумирани од масовните гробници по војната.

„Обвинетите се обвинети дека свесно им помагале на членовите на здружен злосторнички потфат во извршувањето геноцид врз бошњачките жртви по падот на заштитената зона на ОН во Сребреница, со што извршиле кривично дело геноцид“, се вели во обвинението, кое е поднесено во соработка со механизмот за меѓународно кривично гонење.судовите (MICT), наследникот на Хашкиот трибунал, кој собра многу докази во овој случај.

Обвинителството планира да ги докаже наводите од обвинението со повикување на околу 130 сведоци, од кои 10 сведоци со заштитни мерки, наоди и мислења на 14 вештаци, меѓу кои и меѓународни експерти, како и со доставување стотина материјални докази.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.