Секретарката на американската армија од Конгресот бара дополнителни средства за муниција за Израел

Секретарката на американската армија Кристин Вормут денеска рече дека ќе бидат потребни дополнителни средства од Конгресот за Министерството за одбрана да обезбеди муниција на Израел додека САД продолжуваат да ја поддржуваат Украина во нејзината војна со Русија.

„За да можеме да го зголемиме нашиот капацитет… да го прошириме производството … потребна ни е дополнителна поддршка од Конгресот“, рече Вормут за време на панел дискусијата на годишниот состанок на Асоцијацијата на Армијата на САД.

Претставници на администрацијата на Бајден рекоа дека не им е јасно што Конгресот би можел да донесе во однос на поддршката за Израел без актуелен спикер на Претставничкиот дом.

Вормут не сакаше да каже дали САД ќе му дадат на Израел дополнителни системи „Железна купола“.