Сенатот на Аргентина го отфрли предлог законот за легализирање на абортусот

221

Пратениците во аргентинскиот сенат гласаа против предлог на законот со кој се дозволува абортус по слободен избор на жените во првите 14 недели од бременоста.

Пратениците во Долниот Дом на Сенатот дебатираа повеќе од 15 часа по што 31 пратеник гласаа „за“, а 38 „против“ и покрај фактот што анкетите на јавното мислење покажаа дека законот за законски абортус има силна јавна поддршка.

Според претставниците на феминистичките здруженија и активистите кои го поддржуваат законот, пресуден бил притисокот од Католичката црква врз сенаторите да не се прифати абортусот.
Бидејќи Долниот дом веќе ја донесе одлуката, претседателот Маурисио Макри рече дека ќе ја потпише.

Отфрлањето на законот значи дека абортусот останува легален само во случај на силување и опасност за животот на жената.

Мариела Белски, директорот на аргентнската канцеларија на „Амнести Интернешнл“ рече дека истражувањата што ги спровеле покажале дека 60 отсто од граѓаните го поджале предлог-законот, како и дека во иднина пак ќе се обидат.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.