Шешељ бара од Босна инвалидска пензија

43

Лидерот на српските радикали Воислав Шешељ побара од Босна и Херцеговина да му обезбеди исплата на пензија врз основа на инвалидитет.

Тој најверојатно и ќе добие таков вид пензија, бидејќи препорака за тоа дале лекарски комисии од Србија и Федерацијата БиХ, пишува весникот „Дневни Аваз“.

Шешељ во ’80-те години од минатиот век бил вработен како асистен на Факултетот за политички науки во Сараево.

Поради националистичко дејствување добил отказ и се преселил во Белград, продолжувајќи ја политичката кариера во Србија.

Врз основа на на предвоен работен стаж, остварен во БиХ Шешељ и поднел барање за инвалидска пензија, а наодот е потпишан од лекарите испратени од Белград во Хаг за да ја утврдат неговата здравствена состојба.

Дијагнозата е потврдена и од Институтот за медицински вештачења во БиХ, иако хашкиот обвинет не го ни виделе, наведува весникот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.