Шест нуклеарни реактори во Франција се со фабричка „мана“

37

Француската компанија за прозводство на електрична енергија –ЕДФ денес објави дека 6 нуклеарни реактори кои се во функција имаат фабрички  проблеми на некои компоненти откриени при контролите минатата недела, но притоа се вели дека тие можат и понатаму да функционираат, јавува дописникот на МИА.

–Во оваа фаза на техничкото испитување за овие компоненти, ЕДФ смета дека забележаните разлики не го доведуваат во прашање користењето на опремата и не бараат итен третман, се вели во соопштението на групата, додавајќи дека тоа се однесува и за опремата за идниот реактор на  Фламанвил (во Ла Манш).

Како и да е, надлежниот орган за нуклеарна безбедност (АСН) на Франција ќе ги испита безбедносните елементи што ги обезбедуваат ЕДФ и Фраматом. АСН планира да се изјасни за помалку од еден месец, со можност за „преземање мерки на претпазливост, а ако е потребно и да се исклучат реакторите“.

–Сè уште чекаме дополнителни елементи. Потоа, ќе има анализа, со поддршка на нашата техничка рака ИРСН (Институт за заштита од зрачење и нуклеарна безбедност).Затоа ќе биде неопходно да се проверат демонстрациите за безбедност со симулирани податоци за намалување на механичките карактеристики и зголемени преостанати стресови на заварувањата на реакторите, се вели од надлежните власти.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.