Штрајк на безбедносните службеници на аеродромите во Берлин, Бремен и Хамбург

Аеродромите во Берлин, Бремен и Хамбург соопштија дека ги прекинале комерцијалните летови во понеделникот поради штрајкот на синдикатот Verdi поради платите.

„Поради предупредувачкиот штрајк на вработените во контролата на летање, нема да има комерцијални полетувања од BER денеска, 13-ти март. Може да бидат засегнати и влезните летови“, објави аеродромот во Берлин на својата веб-страница.

Аеродромот во Хамбург најави дека пристигнувањата може да бидат одложени или откажани. Аеродромот во Бремен информираше дека нема да има летови во понеделник.

Verdi го повика персоналот за безбедност да штрајкува на аеродромот во Берлин поради долгогодишните спорови околу платата за ноќна работа, викенд и одмор.

Тоа е последниот во серијата штрајкови и протести што ги погодија големите европски економии, вклучително и Франција, Велика Британија и Шпанија, бидејќи зголемувањето на цените на храната и енергијата го еродира животниот стандард по пандемијата Covid-19 и војната во Украина.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.