Штрајк поради отказите во Google во Швајцарија

REUTERS/Arnd Wiegmann

Стотици работници на Google во швајцарскиот град Цирих стапија во средата во штрајк протестирајќи против повеќе од 200-те докази.

Во јануари американскиот информатички гигант „Alphabet“, матичната компанија на Google, објави дека планира да згасне 12.000 работни места ширум светот, што соодветствува на 6 отсто од нејзините вработени, пишува Reuters.

Одлуката за отказите временски се совпадна со бранот гаснење на работните места ширум САД, особено во технолошкиот сектор каде што компаниите од почетокот на годинава отпуштија повеќе од 290.000 вработени, според веб-страницата којашто ги следи отказите Layoffs.fyi.

Вработените во канцеларијата на Google во Цирих, каде што има околу 5.000 работници, протестираа против најавените откази уште во февруари.

Претставникот на синдикатите на вработените во ИТ-секторот Syndicom, изјави дека повеќе од 2.000 работници понудиле наместо откази да им бидат намалени платите и работните часови. Меѓутоа, очигледно од Google го одбиле предлогот.

„Нашите членови во Google во Цирих и сте вработени кои му се придружуваат на штрајкот искажуваат солидарност со отпуштените. Им прели нетранспарентноста во отказите, а особено се разочарани од тоа што Google отпушта работници иако од година в година заработуваат милијарди долари“, рекол портпаролот на Syndicom.

Портпаролот на Google рекол дека компанијата решила да го намали бројот на вработените, за бројката на работните места да биде во согласноста со највисоките приоритети.

„Процесот на советување во Швајцарија е завршен и известени се вработените чиишто работни места се погодени“ со згаснувањето, рекол портпаролот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.