Швајцарците на референдум за да пазаруваат со „кеш“

Швајцарските граѓани ќе добијат шанса да се обидат да обезбедат нивната економија никогаш да не стане без готовина, откако собраа доволно потписи до понеделник за да предизвикаат народно гласање за ова прашање. ФБС (Движење за слободна Швајцарија) вели дека готовината игра сè помала улога во многу економии, бидејќи електронските плаќања стануваат стандардни за трансакции во сè подигитализираните општества, што ѝ олеснува на државата да ги следи постапките на своите граѓани.

Таа бара додадена клаузула во швајцарскиот валутен закон, со кој се уредува како централната банка и владата управуваат со паричната маса, пропишувајќи дека „доволно количество“ банкноти или монети секогаш мора да остане во оптек.

Нема докази за потези кон општество без готовина од страна на швајцарските власти.

ФБС соопшти дека собрала над 111.000 потписи за поддршка на мерката, над 100.000 потребни за да се активира народното гласање. Според швајцарскиот систем на директна демократија, предлогот ќе стане закон доколку гласачите го одобрат, иако владата и парламентот ќе одлучат како тој закон се спроведува. „Јасно е дека ослободувањето од готовина не само што допира прашања за транспарентност, едноставност или безбедност туку носи и огромна опасност од тоталитарен надзор“, рече претседателот на ФБС Ричард Колер на веб-страницата на групата.

Тој, исто така, ја гледа Швајцарија како европски знаменосец за одбрана на готовина, бидејќи протуркањето на таквите гаранции во Европската унија ќе повлече „речиси невозможен“ процес за обезбедување одобрение од сите 27 земји-членки.

Забрзано од влијанието на заклучувањето на Ковид-19, трендот кон зголемени плаќања без готовина беше евидентен уште во 2017 година, кога студијата на Ипсос покажа дека повеќе од една третина од Европејците и Американците со задоволство би останале без готовина, а речиси 20% веќе го сториле тоа.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.