Швајцарија ќе одржи референдум за санкциите за Русија

Швајцарските активисти поддржани од највисоката политичка партија во земјата поднесоа петиција со доволно потписи за да се активира референдум кој би можел да ја зацврсти неутралноста на Берн во уставот и потенцијално да ги обнови економските врски на земјата со Москва.

Таканаречената „Иницијатива за неутралност“ потпишана од над 130.000 жители беше официјално поднесена во четвртокот, според Swissinfo. Предлогот ќе ја дефинира неутралноста на Швајцарија како „вечна и вооружена“ и експлицитно ќе ѝ забрани на земјата да се приклучи на „во кој било воен или одбранбен сојуз“, освен ако не е директно нападната.

Предложениот уставен амандман, исто така, ќе ја спречи владата да наметне или да се приклучи на каква било форма на „невоени присилни мерки“ и санкции, освен ако не биде одобрен од Советот за безбедност на ОН. Сепак, Берн би резервирал обврски за да спречи заобиколување на санкциите наметнати од други држави.

Швајцарија одржува политика на неутралност од 1815 година и не зазеде страна во ниту една од двете светски војни. Иако официјално не е членка на ниту еден меѓународен блок, како што се ЕУ или НАТО, Швајцарија сепак се приклучи на речиси сите западни санкции наметнати на Москва, ги замрзна нејзините средства во вредност од милијарди долари и активно го поддржа Киев по започнувањето на руската офанзива во Украина во 2022 година.

Според првиот човек на рускиот дипломат, Сергеј Лавров, швајцарската влада ја напуштила својата неутралност со усвојување на национална безбедносна стратегија која има за цел да ја развие европската безбедност „не со Русија, туку против неа“.

Од почетокот на конфликтот во Украина, Берн испрати економска помош во Киев, но одби да достави оружје или да дозволи други земји да испратат швајцарско оружје или муниција. Некои членови на швајцарската влада повикуваат на олабавување на оваа политика, но Швајцарската народна партија (СВП) и Социјалдемократите (СП) ги критикуваа ваквите предлози.

СВП, која водеше кампања на платформа за неутралност и против имиграцијата, излезе како главен победник на општите избори во октомври, со 28,6 отсто од гласовите. Социјалната СП, која поддржува помалку строга неутралност, но цврсто се противи на влезот во воените блокови, заостанува со 18%.

СВП во четвртокот рече дека санкциите против Русија „го загрозуваат внатрешниот мир и стабилност на нашата земја“, поздравувајќи ја веста за референдумот. „Ако сите држави се однесуваа како Швајцарија, немаше да има војна“, велат од партијата.

Иницијативата за неутралност, исто така, ја повикува Швајцарија да дејствува како посредник и да ја користи својата „вечна неутралност за спречување и решавање на конфликти“. Берн сака да биде домаќин на голема мировна конференција за украинскиот конфликт оваа година.

Сепак, Москва ја нарече конференцијата што Берн ја иницира „бесмислена“ и посочи дека нема намера да учествува, дури и ако е официјално поканета. Русија рече дека форумот, како што е предвидено, ќе биде посветен на промоцијата на ултиматумот на украинскиот претседател Владимир Зеленски, кој Москва го смета за нереален. Кремљ постојано нагласува дека останува отворен за дискусии, но само доколку Киев ја препознае „реалноста на теренот“.