Швајцарија ги воведува 5-Г услугите

По Јужна Кореја, и Швајцарија е една од првите земји во светот што ја воведува 5-Г технологијата, мобилна инфраструктура и систем што периодов се во средиштето на технолошкиот судир меѓу Соединетите Американски Држави и Кина.

Тоа, пак, предизвика протести во земјата. Противниците во Швајцарија се плашат од наводно штетното електромагнетно зрачење на новата технологија за кое говорат некои американски експерти. Во неколку швајцарски градови се покренуваат и петиции против 5-Г.

И швајцарскиот Сојуз на лекари се залага за внимателност и претпазливост, објаснувајќи дека „додека не биде научно докажано дека зголемувањето на максималната вредност на постојното зрачење нема да има влијание на здравјето на луѓето, таа не треба да се зголеми”.

Противниците на 5-Г се обидуваат да покренат и инцијатива за референдум околу тоа прашање.