Швајцарија и натаму e наjбогата европска земја

104

Земјите од западна и централна Европа се на врвот на листата на најбогати, кога се разгледува просечното богатство на нејзините граѓани, а на прво место и натаму е Швајцарија.

По Швајцарците следува Исланд, а потоа Луксембург, а добро котираат и Белгија, Франција и Ирска.

Германија вкупно е најголемата европска економија, но по просечното богатство од 35,3 илјади долари по возрасно лице се наоѓа поблизу до средината отколку до врвот на листата. Нашиот сосед Србија на листате е со 10,7 илјади долари просечно богатство по лице.

Каков е контрастот меѓу Западот и Истокот се гледа на примерот од Украина која има само 1,2 илјади долари по возрасно лице, што е на ранг со многу африкански замји.

Мапата ја изработи порталот Хаумач повикувајќи се на податоци од швајцарската финансиска група Креди Свис.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.