Швајцарија сака да биде домаќин на ЗОИ во 2030, 2034 или 2038 година

Швајцарија сака да биде домаќин на Зимските олимписки игри во 2030, 2034 или 2038 година. Ова го соопшти прес-службата на тамошниот олимписки комитет.

Швајцарците планираат да се оддалечи од концептот за одржување на Олимпијадата во еден град и сакаат да бидат домаќини на Игрите во различни градови во земјата.

Планирано е да се спроведе анкета на населението и да биде презентиран извештај за односот на Швајцарците кон новиот концепт.

Земјата беше домаќин на Зимските игри во 1928 и 1948 година, кога натпреварите се одржаа во Сент Мориц.

Зимските олимписки игри 2026 година ќе се одржат во Милано, Италија.