Шведска го менува Уставот за да воведе ограничувања на слободата на здружување

Амандманот беше неопходен за да се добие одобрение од Турција за кандидатурата на нацијата во НАТО.

Шведскиот парламент усвои уставен амандман кој ќе му овозможи да воведе ограничувања на слободата на здружување. Турција побара сузбивање на осомничените терористи како услов за прифаќање на кандидатурата на земјата за членство во НАТО.

Промената беше поддржана во средата од 278 од 349 пратеници. Тоа го отвора патот за идното законодавство насочено кон борбата против тероризмот и се смета како отстапка за Турција, која долго време ја обвинува Шведска дека ги засолнува бегалците-терористи на нејзина почва и не ги сузбива нивните мрежи за собирање средства.

Поплаките на Турција се фокусирани на наводните поддржувачи на Курдистанската работничка партија (ПКК), која води децениска герилска војна против владата. Анкара рече дека нема да ја прифати кандидатурата на Шведска за членство во НАТО, освен ако таа не ја промени својата политика, со што ефективно ќе го спречи пристапот.

Амандманот веќе беше изгласан во април, пред земјата да го поднесе барањето за членство во НАТО во мај. Шведскиот закон бара секоја промена на уставот да биде одобрена од пратениците двапати, при што општите избори ќе се одржат меѓу гласовите за да ѝ се даде на јавноста можност да го промени составот на парламентот. Новата верзија на Уставот ќе стапи на сила од следната година.

Шведска побара од НАТО да ја прифати како членка заедно со  Финска. И двете земји тврдат дека треба да станат дел од воениот блок предводен од САД поради „заканата“ од  Русија.

Анкара има моќ да го запре пристапот на која било земја според правилата на НАТО. Таа изрази слични поплаки за осомничените терористи кои нашле засолниште во Финска. Трите страни потпишаа договор според кој Шведска и Финска ветија дека ќе ја решат ова барање од Турција.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.