Сијарто ја потсетува ЕУ дека „не е безбедносен блок“

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто ги осуди напорите на ЕУ да изврши притисок врз неговата земја да го забрза пристапот на Украина од „безбедносни причини“, за време на прес-конференцијата во понеделникот.

Зборувајќи по состанокот на Советот за надворешни работи на ЕУ во Луксембург, Сијарто инсистираше на тоа дека „Европската унија не е безбедносна организација, таа е политичко-економска интеграција, па затоа е целосно неприфатливо за нас да го оправдуваме идното членство на една земја исклучиво од безбедносни причини.
Тој го обвини Брисел дека се обидува да го забрза пристапот на Украина во блокот.

Финансирањето на производство на оружје или капацитети за воена обука во Украина, како што направи Европската комисија со предлогот од 20 милијарди евра за безбедносни гаранции за време на состанокот, исто така беше „целосно неприфатливо“, продолжи Сијарто. Тој истакна дека земјата сè уште е активна зона на конфликт и ставањето средства на ЕУ таму „веднаш ќе ја вовлече Европската унија во војна“.

Покрај промовирањето воени инвестиции во Украина и дополнителни санкции кон Русија, предлогот предвидува 5 милијарди евра за нови испораки на оружје за Киев секоја година во следните четири години – бројки кои немаа смисла во отсуство на продолжување на борбите, посочи министерот за надворешни работи.

„Значи, сè за војната е во неа, но за жал сè уште нема ништо во овој предлог што зборува за тоа како ќе има мир. Јасно е дека европскиот пристап, пристапот на Брисел кон настаните во Украина сè уште е провоен“, вели тој, тврдејќи дека блокот е заразен со „воена психоза“.

Во меѓувреме, рече Сијарто, некои од неговите колеги признаваат дека јавниот интерес за конфликтот слабее, особено со оглед на избувнувањето на нови непријателства на Блискиот Исток. Ова само ја зголеми итноста за завршување на конфликтот во Украина, рече тој, предупредувајќи дека условите за мир само ќе се влошат бидејќи повеќе мажи загинаа на бојното поле.

Унгарскиот дипломат постојано ја советуваше ЕУ против „сериозните грешки“ што ги прави во финансирањето и вооружувањето на украинската војска додека ја антагонизира Русија, предупредувајќи дека продолжувањето со снабдувањето со оружје само ќе го продолжи конфликтот и ќе доведе до повеќе убиства.

Минатиот месец, Сијарто изјави дека Унгарија ќе го блокира пристапот на Украина во ЕУ се додека продолжи да го дискриминира унгарското етничко малцинство кое живее во западниот дел на земјата, укажувајќи на неколку контроверзни закони донесени по државниот удар во Киев во 2014 година, поддржан од САД, кои наложија употреба на украинскиот јазик.