Силјановска: Нема владеење на правото, а Собранието е безгласна буква

41

Кандидатот за претседател на ВМРО-ДПМНЕ, професорката Гордана Силјановска Давкова во претседателската дебата на Македонската Радио Телевизија истакна дека владеењето на правото веќе одамна го нема во Македонија. Таа посочи дека рамнотежата на власта е опасно пореметена во корист на премиерот, Собранието е безгласна буква, а судството во државата одамна не е независно.

Владеењето на правото не е само моја професионална вокација, туку е и моја животна филозофија. Владеењето на правото одамна го нема во Република Македонија. Без поделба на власта нема владеење на правото, нашето Собрание е безгласна буква, гласачка машина. Рамнотежата на власта е опасно пореметена во корист на владата, да не кажам во корист на премиерот. Јас тоа го нарекувам премиерски систем, а заедно со лидерот на другата партија го нарекувам конзулски систем. Судството одамна не е независно, поточно измените на Кривичниот законик врз донесувањето на законот за амнестија јасно говорат дека немаме независно судство, вели Силјановска.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.