Скандал во Полска со бесправно издавање шенгенски визи

Службеници во полските дипломатски претставништва во Африка, Азија и на Блискиот исток се обвинети за примање мито во замена за издавање виза за шенгенскиот простор, објавија германските медиуми во понеделникот.

„Ова е најголемиот скандал во Полска во 21, век“, изјави лидерот на опозицијата и кандидат на либерално-конзервативата Граѓанска платформа (PO) на претстојните избори Доналд Туска, коментирајќи го отворањето истрага против седум службеници во полската дипломатија и апсењето на три лица кои се товарат за мито и корупција со изавање визи за шенгенскиот простор.

Туск и некои опозициски медиуми како Gazeta Wyborcza зборуваат за издавање повеќе од 250.000 работни визи за Полска, а со тоа и за шенгенскиот простор, коишто последните 30 месеци се издадени во полските дипломатски претставништв во Африка и Азија.

Кон крајот на август без образложение беше отпуштен заменикот министер за надворешни работи задолжен за конзулраните претставништва Пјотр Вавжек, а неговиот оддел беше претресува од полската антикорупциска агенција CBA.

Според германските и полските медиуми, за издавањето на визие за шенгенскиот простор подносителите на барањето во Индија плаќале и до 40.000 евра. Според истите извори, многумина со полски визи преминале потоа во Германија.

Туск на владејачката конзервативна партија Право и справедливост (PiS) и префрла за „лицемерие“ поради тоа што од една страна го блокира компромисот во Европската унија за политиката кон азилантите и распределбата во земјите членки, а од друга страна нејзините дипломати за мито издаваат бесправни визи.

Неколку седмици пред изборите во Полска, владејачката партија ги отфрла обвнинувањата кои доаѓаат од опозицијата и од дел од медиумите.

„Тука нема никакво скандал. Станува збор за глупава и криминална идеја на неколку лица кои немаат никаква врска со владата“, коментираше во писмена изјава претедателот на PiS, Јарослав Качински.